Sunday, March 20, 2011

Membebel macam orang bagus.

Assalamualaikum. Salam bahagia untuk yang lain lainnya. Hari berganti hari semakin memberikan pengalaman dan pelajara baru dalam hidup saya. Jadi setiap hari yang berlalu kenelah saya manfaatkannya sebaik mungkin. Awak juga. Hehehe. Hmm mood tadi masih tak hilang. Masih ada dalan hati. Kejap kejap. Bagi saay 5 minit nak restkan dan hilangkan mood tadi dan ambil sedut segala mood bahagia happy gembira. Ahaks~

5minit ago

Sehari sehari bila saya dengan kawan kawan saya buat aktiviti jom lepak lepak hahaha. Mesti perbahaskan pasal lelaki. Sama macam awak semua betol tak? Tak sah bukan kalau tak bahaskan tentang lelaki? *angguk angguk. Saya selalu juga terkenang kenang dan terigau igau kenapa insan yang berlainan jantina antara lelaki dan perempuan ini sentiasa bersikap ego bila dorang berada dalam kelompok kumpulan jantina masing masing tapi bila ditemukan, kedua duanya akan bercakap wah wah.. lembut gigi dari lidah tuuuuu. Phewwwit!

Yang lelaki mengata perempuan. Yang perempuan pulak tak jemu jemu tak kering gusi dok mengutuk orang lelaki. Kalau masing masing dah berkumpul dlm kelompok jantina masing masing ada ada je yang nak dikomenkan. Semua kira macam serba tak kena ah. Baik cara percakapan, berpakaian apatah lagi kalau yg menyentuh bab bab fizikal. Susah sangat nak cari dalam kelompok gender yg berkumpul sesama sendiri nih yg akan puji pihak yang lagi satu. Selagi boleh.. kalau ade je kesalahan sebesar kuman tetap akan diungkit. Ye kak?

Tapi cuba kita temukan dua insan bercinta. Eh eh.. dua insan je. Bercinta takde..Saje je tiba tiba teringat lagu dua insan bercinta bila taip entri kali nih. Hahaha. Okay cuba awak semua temukan dua insan ni bersama. Kenapa tak reti pulak nak kutok kutok sesam sendiri sebaliknya awak semua pandai pulak nak berkasih sayang. PAPA MAMA (euuwww) Gatai noh hampa ahaks~ Dan tahu pulak nak memuji pasangan masing masing. Jangan kata yg cantik dan lawa mahupun yang kacak aja dipuja malahan tak lawa pun dikata cantik, yg buruk pun nmpk menarik. Pendek kata serba serbinya jadi indah bila tengh berkasih kasihan. Berpeluk pelukan *Opssss terlebih pulak dah!

Jadi tak bolehkah sesama kita ni berbaik je sepnjg..masa tnpa ada duka lara.. Kihkihkih.. tanpa mengira walau apa sekalipun hubungan kita. Sebabnya senang aje. Kacang je.. awak petik jari je pun. Sebab nya kita semua nih saling memerlukan betol tak? Kankankan??!!Tak perlu lah yang perempuan dok kutok lelaki atau sebaliknya sebab bnyk lgi yg kita peroleh drpd diri masing masing kalau awak semua sentiasa bekerjasama.. Nih tak, ada lelaki yg tak suka ketuanya perempuan tak kesah ar ketua kelas ke ketua apa ke. Ada perempuan pulak tak boleh terima lelaki lebih maju daripada dia.

Sbnrnya kita semua nih tak kisah lelaki atau permpuan masing masing ada peranan dlm masayarakat. *Tengok..jgn sampai aku berceloteh sampai ke luar negara. nih baru masyarakat. Hee. Tak kisah lah apa seklai pun status kita. Murid ke pelajar ke pekerja ke bos ke.. tak banyak..sikit. pasti kita tetap nak sumbang dekat negara kita juga, Malaysia :D Dahlah tu siapa pun org tu sama ada miskin atau kaya, dr kampung ke bandar ke, tak patut dijadikan kayu pengukur. *faham ke aku tulis ntah ntah tak baca. Yang baca congrats. Teruskan hahaha... Saya pun fahamlah kadang kadang kalau org tu dtg dari kampung ada yg memandang hina padahal org yg kat bandar nih pun semuanya dari kampung juga aslnya. Hahahaha.. Ehem ehem saya lahir di hospital besar kuala lumpur

Walau macam mne pun kita hidup di dunia ada adat resam dan budaya. Lelaki kenelah hormat seseorang perempuan berdasarkan agama dan budayanya sebab perempuan nih sifatnya lemah. Patutnya jgnlah ambil kesempatan atas kelemahan itu sebaliknya bimbinglah mereka. *Pergh giler! Kalau ada rasa tak puas hati tegur lah secara berdepan dan jgn bawak cerita di belakang. Saya ulang.. JANGAN BAWAK CERITA DI BELAKANG. JANGAN BAWAK CERITA. Perempuan pun sama jug, walaupun lelaki nih sifatnya lebih kasar tp kita kenelah faham mereka juga ada naluri halus mereka tersendiri. Hahaha... Walaupun susah nak keluarkan air nata, tak bererti lelaki tu tak sensitif. Hmm ingat tuh. Jadi kita pun sepatutnya hormat juga mereka seadanya. Paling penting hargailah peranan masing2 dan terimalah hakikat yg masing masing memerlukan.. Ahhaks~

Penat saya menaip dan mencari idea harap awak semua baca ye. Sayang semua. Jangan risau. Saya okay sekarang dan happy seperti selalu. Nite oll.. Ehh.. Nite? Sekarang dah jam 12:42pagi dongggggg. Ahh halal je lah. Salam..

2 comments:

  1. haa ,btul laaa tuh ,same same laa kite berterus terang dgn kaum lelaki yeaaa ,

    ReplyDelete