Friday, December 16, 2011

untuk yang rajin membaca je.

Salam semua. awak - awak sihat belaka ye? hmm selalunya dulu aku update belog everyday. Everyday okay! Tapi sekarang nih macam seminggu hanya sekali saje. Eh yelah tuh ainaa. Tipu je. Eh yelah tak nak percaya sudah.

Okay sebelum tuh baik korang tengok INI. Aku kalau dengar je lagu tuh je mesti terus nak masuk bilik. Yelah sebab macam sentap sikit bila dengar hahaha. Sebab dulu pernah lagu tuh keluar dekat dalam radio. Lepastuh mama aku aktifkan suara dia macam nak perli aku. Ini paling aku tak suka! Hakhak~ Tapi tak pelah lagu nih untuk teladan. Bukan aku tak suka. Aku suka apa tengok sampai aku letak link dekat post nih mesti aku suka punya kahkah. Eh lagu nih selalu ada dekat astro Oasis je. Astro ceria astro warna semua tak ada ye. Sekian.

oh haaaa aku mula bergiat dengan astro oasis nih sejak.. aku terbukak channel oasis hahaha (takkan nak ubah channel pulak.rasa bersalah pulak). hahaha so aku layan je. tapi best!

Sebenarnya aku baru lepas tengok astro oasis. entah kenapa aku makin minat pulak nak tengok channel tuh. kalau bukak tv je mesti nak tengok yang itu. yela nak tambah ilmu. Eh tetibe rasa sakit geela tengkok nih apahal. Ada yang sedang memicit tengkok aku ke? Huh abaikanlah. okay jom sambung balik. masa aku tengok tadi aku pun tak tahu tajuk dia apa. aku main tengok je asalkan aku bahagia eh kihkihkih. bahas dia hari tuh pasal 'jaga tepi kain orang' lah. aku inGat aku nak ringkaskan balik. tapi aku pun tak ingat sangat dah. itu je aku nak ckap.

aku ingat lagi dulu2. dulu - dulu lah. ehem! aku tegur sorang pompuan nih.yelah kita tegur maknanya kita sayang. betul2. aku sayang dia sebab dia kawan aku. lah terasa dah ke?aku tegur bukan aku tegur dia sorang. aku tegur secara public dengan menulis dekat status di fb. yelah sebab aku dah lama dalam bidang berfb nih tapi tak tegur2 yang tak pakai tudung nih ahaks~ ayat bajetnye.

aku cakap..

"memang yang pakai tudung tak semestinya baik dan yang tak pakai tudung tak semestinya jahat. tapi Allah dah kata siapa yang tak pakai tudung (tak tutup aurat) dia di masukkan ke neraka!"

jadi perempuan nih tak boleh terima. dia kata..

"so?kalau yang pakai tudung perangai macam pftttttt macam mana?"

aku pun tak tahu pftttt tuh apa. biasalah budak remaja macam aku hahaha. okay mungkin kita kata kalau pakai tudung tapi perangai macam tahi kan.tapi itu bukankah satu usaha. untuk mendapatkan hidayah kita memerlukan usaha. eh betul ke? 

ehem kira okaylah aku tak sebut nama dia kat sini. tak nak sebut nnti mengaibkan pula. nanti katanya tak padan dengan bertudung ainaa nih tapi tak reti jaga aib orang. bukan ke kita kena jaga aib orang kalau nak aib kita terjaga? amboi! ehkehk. pandai2 pulak aku buat dialog. okay berbalik kepada motif sebenar aku tulis perenggan ini.

hamba Allah tuh tak boleh terima langsung dengan apa yang aku kata. dia kata dia boleh terima nasihat nih tapi bukan dengan cara ini aku menegur. aku pun tak faham sebenarnya dia nak aku tegur cara apa. habis kalau difikirkan balik kalau ada ustaz yang tulis macam tuh jugak di status jugak macam mana? kau nak kata apa? kau nak kata kau paling terel? *aik.takde kaitan!

Aku rasa kalau dia boleh terima dia akan kata 'terima kasih sebab dah tegur saya' bukan lagi nak mencaci hamun bergaduh mulut (walaupun waktu tuh hanya tulisan bukan bercakap) dengan aku. Ataupun kalau tidak pun dia akan fikir sendiri mana betul mana salah. Kan dah besar boleh fikir! Eh aku tak kata pun aku paling bagus. Hmm mencik lah kite macam nih! T.T

Aku pun macam tak puas hati je. rasa bersalah dengan apa yang aku kata pun ada. aku tanya lah kawan2 aku kenapa dia kata macam tuh. dia yang betul atau aku yang betul atau sebaliknya? kata kawan aku. takpelah tak tahu nak kata apa. mungkin dia tak dapat petunjuk dan hidayah dari Allah. kita doa2kan jelah dekat dia semoga cepat dapat hidayah dari Allah.

Takpelah kalau dia rasa yang perangai macam tahi tak boleh pakai tudung. kalau dia rasa macam tuh harap - harap dia sedar cepat. dunia di akhir zaman nih kolumpo pun dah banjir! Eh~takpelah. itu di luar kudrat aku untuk bertindak. aku hanya mampu menegur kepada yang membuat kesalahn ye?

Eh panjang lah pulak entri aku. Hmm benci lah pulaks hahaa.

So aku pun biarlah. Kita zaman sekarang memang nak menuju puncak. Menuju puncak katakaw! Tapi menuju puncak 'keimanan' bukan menuju puncak akademi fantasi tuh yer. Aku pun malas nak amik tahu dah pasal akademi fantasi bagai. Yelah konon2 dah besar tak nak tengok akademi fantasia haha.

itu je aku nak bagitahu sebenarnya. sebenarnya lelaki zaman sekarang mahukn wanita yang serba tutup litup (menutup aurat). yelah nak jadi suami bukan senang. nak tanggung dosa isteri lagi. auwwww. gedik nya ayat. ahaha. lagipun aurat tuh maksudnya keaiban maksudnya lagi kemaluan. jadi? nak tunjuk kemaluan dan keaiban dekat orang? aku.. just saying! hahaha. hopefully aku tak jadi macam kata pepatah..



PAKU DULANG PAKU SERPIH KATA ORANG DIA YANG LEBIH!

6 comments:

  1. Biaselah tu, orang macam tu kalau dah salah memang tak kan mengaku salah. Nak tegur orang tu memang kene ada cara yang betul baru dia akan suka. :)

    ReplyDelete
  2. pernah tulis pasai ni dulu..

    http://nubmohdtahir.blogspot.com/2011/11/falsafah-yang-aku-kurang-setuju-1.html

    bukan promote, cumanya untuk jadi fikiran bersama =)

    ReplyDelete
  3. Haishhh relaxs la Aina.It happens all the time.Get used to it.

    Jom tolong saya,bongkar ciri2 play girl dan play boy.eheh.TQVM

    http://safiah1108.blogspot.com/2011/12/camne-nak-tahu-dia-player-brain.html

    ReplyDelete
  4. mujurlah saya rajin membaca.. =]

    ReplyDelete
  5. hak dia berbuat sesuka hati, hak kita menegur, hak Allah menghukum.


    ye ye saya tahu, saya pernah taip macam tu kat awak sebelum ni. tapi saya nak taip gak kat sini lagi. takpe kan?

    kbai!

    ReplyDelete
  6. that's good for u...semakin kita meningkat usia semakin tinggi iman dan amal insyallah.. =)

    ReplyDelete