Saturday, January 21, 2017

Review: Kakigori, Petaling Jaya

Assalamualaikum!


So ramai lah tanya tentang restoran Jepun yang aku pergi dengan Anis about 2weeks ago (on 31st December) Since aku share some videos dekat instastory and pics dekat Instagram's timeline. 

SHARING PICTURE bukan showing off picture (whut i love most about myself) Sebab aku suka hunting, especially tentang makanan. Segala jenis makanan aku makan. kecuali TEMPOYAK (tak pernah try lagi)

No, hunting bukan hobi, it's a passion. Tapi jangan sampai boros and terpaksa ikat perut demi makanan and tempat-tempat yang owwwsam ni oke. Dan demi nak upload gambar dekat Instagram.

SEMATA-MATA.



Jom aku describe sikit. Restoran Jepun ni yang sebenarnya dia serves Japanese Shaved Ice Dessert. OMG best taw! Apa yang bestnya, segala jenis mak nenek dalam shaved ice dia lain daripada yang lain. Homemade syrup, homemade ice-cream, toppings yang sangat banyak sampai melimpah ruah (haaa giteww)

And paling best, dia bercirikan Smooth Shaved Ice :D Memang lembut halus mulus gebu habes. Masuk mulut pun tak rasa kekerasan ice, Tak sempat nak kunyah, enzyme terus hancurkan ice and terus masuk dalam rongga tekak. Marketing teruk. Ngam teruk.

Tapi ini seriouslah we?




Aku dengan Anis memang sejenis manusia dari alam yang orang lain tak boleh jangkau. Kiteorang memang jenis yang bersedia, buat segala preparation once dah plan nak pergi situ sini sana siti. Dari segi berapa helai baju, itinerary, duit (contohnya) Ada plan A plan B. Memang kalau keluar dengan Anis, everything walked out very smoothly.

Best kan?

So kiteorang sampai awal, kedai tak bukak pun lagi. Gerak awal, in case ada apa-apa berlaku, or nak pergi tempat lain (unplan) (memang punss)



Masuk-masuk je like WEY MACAM MANA NAK BUKAK PINTU NI, KAT MANA NAK MASUK, NAK CAKAP MACAM MANA NI hahahahaha

Sebab pekerja dekat situ tak faham Malay Language and tak reti cakap melayu. 200% English. Ntah-ntah memang import dari Jepun tak? hehe. Jangan buat lawak kat sini. Oke, so aku and anis order menatang ni nama dia:
Hojicha Shaved Ice, topped with chestnut. And drizzle with a shot of Kinako Milk.

satu pun cukup. satu pun oke whut. Ingat kan nak beli dua. Tapi cancel, sebab takut tak sedap and tak habes. Kalau setakat gambar je cantik, caption je menarik, tapi tak habes makan buat apa? #sentapdiknon.


Say hi dekat Anis!



Bila dah bosan dekat seketul shaved ice, aku add-on benda lain. Nama dia Warabimochi.
Mula-mula ingat keras, macam biskut. sekali pegang lembik namati. Hahaha. Ini lawak! Aku macam was-was nak makan sebab dia lembik macam lemak babi. Dasar halusinasi.

Sampailah aku Google up kandungan dalam Warabimochi ni. Actually Warabimochi ni dia jelly biasa je. Diperbuat daripada kanji. And cara makan dia sama ada celup je dalam Kinako tu, atau jirus terus Kinako tu atas jelly.

Sedap ke?! Tak berapa sangat. Siti bagi 4/10 bintang!


Nyums. Tak perlu posing, sebab bukak photoshoot magazine. LOL


Aku and Anis amek tempat yang lighting baik punya. And hujung sekali dekat rak-rak buku.
Feeling taw.


Ini adalah teknik-teknik mengambil gambar untuk nampak gambar seperti di Google. Harharharmbar.
Bawah ni adalah contoh gambar untuk ambil desserts. Gambar sendiri takdelah. So I google je. Hahaha.

Sourse : Google


Oh ya! untuk pengetahuan, yang uniknya:
  1. Lepas order, tunggu giliran. Bila dah naik nombor, ambil sendiri shaved ice or other dessert dekat rack yang disediakan
  2. Air mineral disediakan (dekat cashier), layan diri. Ala macam open hauz tu?
  3. Sudu garfu tisu ambil sendiri di cashier
  4. Lepas makan, angkat sendiri pinggan mangkuk segala menatang atas meja letak dekat counter pemulangan barang and tekan loceng banyak kali pastu larikk. (Jangan buat macam ni)




Dah habes makan, Aku and Anis decided nak pergi Taman Wetland. Dekat Putrajaya, Nak berkayak. Kononnya. Tapi sebelum tu Anis nak pergi Ioi City Mall, Putrajaya nak beli kasut. So okelah.

Yadda-yadda-yadda. Termakan pulak boat noodle lagi sekali. Anis lah ni punya pasal! Hahahaha. Habes makan tengok jam dah nak malam, so tak sempat nak berkayak, aktivit dekat taman tu rasanya sampai 6 lebih je kot. Habes makan, kami pun pulang dengan penatnya. Balik tersadai atas katil empuk. Auch.

2 comments:

  1. Are you looking for free Twitter Re-tweets?
    Did you know you can get them AUTOMATICALLY AND ABSOLUTELY FOR FREE by registering on Like 4 Like?

    ReplyDelete
  2. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Professional trading signals delivered to your mobile phone daily.

    Start following our signals NOW & gain up to 270% per day.

    ReplyDelete